logo bergstijgers

Lid worden

Waarom lid worden ?

  1. Je kan deelnemen aan al onze activiteiten: wandelingen, trektochten, trainingstochten, indoor-klimmen, rotsklimmen, alpinisme, zomerkampen, langlauf, skiën, cursussen … Gratis of zeer betaalbaar.
  2. Elke sectie organiseert locale activiteiten: clubavonden,  vormingen, feestjes…
  3. Je bent verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen tijdens het uitoefenen van bergsport in clubverband of individueel, wereldwijd. Opgelet : ben je niet bij ons maar bij een andere vereniging verzekerd, dan telt die niet op onze clubactiviteiten (en omgekeerd).    Voor meer info over de polis : www.arena-nv.be
  4. Je kan terecht, aan ledenprijs, in onze meer dan 1000 Natuurvriendenhuizen wereldwijd.
  5. Onze cursussen leiden je op tot zelfstandige bergsporter (bergwandelaar, rotsklimmer, alpinist…) Deze cursussen bieden je de mogelijkheid een technisch brevet te behalen, nodig voor het volgen van een kaderopleiding bij de Vlaamse trainersschool (VTS) van Sport Vlaanderen.
  6. Je bent lid van een internationale organisatie met de mogelijkheid om opleidingen en stages te volgen in het buitenland. Internationale contacten en solidariteit zijn onze troef.
  7. Jongeren vanaf 12 jaar zijn welkom bij “Climb”, onze dynamische jongerenwerking met eigen opleidingen en activiteiten.

 

Hoe lid worden en lid blijven ?

Kijk eerst naar de bijlage onderaan !

Vul het formulier in dat je  vindt op lid worden/blijven Je vindt er ook alle tarieven.
Door op de link te klikken krijg je de nodige formulieren op je scherm om in te vullen.
Na versturen komt er een bevestiging in je mailbox met het bedrag en het rekeningnummer waarop je moet storten.

Informeer ook bij je ziekenfonds of je een deel van het lidgeld niet kan recupereren. Hier een beknopt overzicht.

Basis = wandelen, recreatief fietsen, joggen
Outdoor = Basis + kayak, kano, mtb, langlaufen, orientatie en bergwandelen tot niveau T2
Bergsport = Outdoor + muurklimmen, rotsklimmen, bergwandelen vanaf niveau T3, bergbeklimmen, tourski, speleo, canyoning, sneeuwschoenwandelen, klettersteig
Wintersport = Bergsport + pisteski/Snowbaord

Informeer ook bij je ziekenfonds of je een deel van het lidgeld niet kan recupereren.

Moeilijkheidsgraden  bergwandelen : van T1 naar T6.
De verzekering gaat uit van de moeilijkheidsschaal voor bergwandelen zoals die door de SAC/CAS werd opgesteld.  Denk dus goed na voor je een keuze maakt tussen de twee soorten lidgeld.  Je bent al snel op T3 onderweg ! Dit kan al in bv. de Vogezen.

Lidgeld Outdoor:
Niveau T1
je gaat over gemakkelijke paden die voor iedereen toegankelijk zijn.  Je moet er niets voor kennen en kunnen.

Niveau T2
je volgt een doorlopend pad dat geleidelijk stijgt maar wel steil kan zijn. Vallen is er niet uitgesloten
Voetvastheid en  goede trekkingschoenen heb je wel nodig en je moet over een elementaire kennis van oriëntatie beschikken.

Lidgeld Bergsport :
Niveau T3
meestal is er nog een pad, maar  soms vaag met passages over puinvelden, grashellingen en schrofen.  Je kan onderweg  met delicate passages geconfronteerd worden die eventueel met kabels beveiligd zijn.  Je hebt een goede  kennis van oriëntatie en bergtrekken nodig.

Niveau T4
soms is er geen  pad meer.  Onderweg kom je luchtige passages tegen waar ook klauterpassages kunnen voorkomen. Soms ga je over steile grashellingen.  De route kan over eenvoudige en sneeuwvrije gletsjers lopen.   Je moet in staat zijn om een goede inschatting te maken van het terrein,  vertrouwd zijn met luchtige passages en  zeer goed kunnen oriënteren.  Over een goede fysieke conditie beschikken is absoluut nodig.

Niveau T5
vaak zonder pad en mogelijk  over “ongevaarlijke” gletsjers en firnvelden.  Een luchtig en veeleisend terrein.  Je moet  het terrein feilloos  inschatten, een ruime ervaring in het hooggebergte hebben en ook pikkel en stijgijzers kunnen gebruiken.  Je kan niet zonder “alpiene” basiskennis.

Niveau T6
moeilijke en luchtige passages met klimpassages tot niveau II  Je komt gletsjers en moeilijke schrofen tegen.  Vanaf T5 en zeker bij T6,  bevind je je  in de schemerzone tussen “wandelen” en alpinisme. Terrein dat moeilijker is en met meer risico’s, dan bij de laagste moeilijkheidniveaus in het alpinisme.

!!! Ook in 2018 wordt een extra reisbijstandsverzekering aangeboden voor zij die dat wensen. Jaarpremie € 45 samen met lidgeld te storten + melding maken in de mededeling. (meer info in ‘Zeker van uw verzekering … ’ )

 !!! De lidkaarten worden niet opgestuurd. Ze zijn beschikbaar bij je clubverantwoordelijke

 

 

!!! Breng je lidmaatschap in orde ten laatste 31 JANUARI. Jullie sportverzekering loop dan af !!!

 

In de bijlage "Zeker van je verzekering" vind je een handig hulpmiddel bij de keuze van de juiste verzekering.