logo bergstijgers

Info Cursussen algemeen

Wandelen

Kaart en kompas, voorbereiding GPS.
In deze cursus leer je kaart, kompas en GPS gebruiken om je te oriënteren in de natuur. Deze cursus wordt elk jaar in de verschillende secties ingericht.

 

Bergwandelen en Alpinisme

Cursus hooggebergtetrekker
Voor wie zich kan oriënteren en een stapje hoger de bergen in wil.  Hier leer je hoe je veilig kan bergwandelen.  Bij deze opleiding hoort een stage in de Alpen. Deze cursus wordt om de 2 jaar ingericht en is ook de voorbereiding op de cursussen alpinist en klettersteig.

Cursus alpinist
Wie in de bergen de paden verlaat, over gletsjers gaat of rotsen beklimt, doet aan alpinisme. In deze cursus leer je alles over technieken en materiaal. Er is een stage aan verbonden in de Alpen. De cursus wordt om de 2 jaar ingericht. Vooropleiding cursus hooggebergtetrekker.

Cursus klettersteig
Je leert “via ferrata” op een verantwoorde manier te gebruiken. De cursus wordt om de 2 jaar ingericht, afhankelijk van het aantal deelnemers. Vooropleiding cursus hooggebergtetrekker.

Cursus wintertrekking
Deze cursus richt zich op bergsporters die in de winter in de bergen willen trekken - met toerski's of sneeuwraketten en wordt gegeven in de vorm van een winterstage. Vooropleiding minstens cursus oriëntatie en hooggebergtetrekker.  Omgaan met het lawinerisico is een belangrijk onderdeel van deze cursus.

 

Jeugdcursussen

Vanaf 12 jaar kan je terecht bij Climb, onze jongerenwerking. Je kan hier leren indoor klimmen, rotsklimmen en alpinisme beoefenen. Om de 2 jaar is er een stage in de Alpen.
Verder zijn er lokale jeugdcurssen bij afdeling Brugge en Kempen.

Jeugdcursus rotsklimmen

Deze cursus richt zich op jongeren vanaf 12 jaar die willen proeven van het outdoor klimmen op echte rots. Je leert alle nodige technieken om veilig te kunnen klimmen op rots.
Je wordt opgeleid tot een geschikte touwpartner. Zolang je minderjarig bent, dien je onder toezicht van een meerderjarige te zijn.

Jeugdcursus alpinist

Deze cursus richt zich op jongeren vanaf 12 jaar die willen proeven van het bergbeklimmen in de Alpen Je leert alle nodige alpine technieken zoals takelen, gletsjertechnieken, alpine rotsklimtechnieken, ...
Je wordt opgeleid tot een geschikte touwpartner. Zolang je minderjarig bent, dien je onder toezicht van een meerderjarige te zijn.

 

Sportklimmen

Cursus indoor toprope
Tijdens de cursus Indoor toprope leer je veilig klimmen, zekeren in de klimzaal. De cursus omvat verschillende indoor klimsessies en theoriemomenten.
Als je slaagt krijg je het Klimveiligheidsbewijs 1 (Veilig indoor Toprope klimmen)

Cursus indoor voorklimmen
Tijdens de cursus Indoor Voorklimmen leer je veilig voorklimmen, efficiënt setjes inpikken, veilig zekeren van de voorklimmer en veilig afdalen na het voorklimmen. De cursus omvat  indoor klimsessies  en één cursusdag in de Ardennen. Alle technieken worden eerst aangeleerd in de klimzaal .

Als je slaagt krijg je het Klimveiligheidsbewijs 2 (Veilig indoor voorklimmen).

Na  deze cursus ben je klaar voor de cursus ‘initiatie rotsklimmen’.

Cursus Klimtechnieken (ingericht bij voldoende vraag)
Verfijnen van de indoor klimtechniek door oefenen, observatie, video analyse en feedback. Er wordt verwacht dat de deelnemers, op eigen initiatief, tussen de lessen door de aangeleerde technieken verder inoefenen. Een minimum van 1x klimmen/week is zeker vereist om de einddoelstellingen van de cursus te behalen.  Instapniveau 5A  deze cursusmodule bereidt voor op de klimproef van het ingangsexamen van de VTS opleiding initiator muurklimmen

Cursus gevorderde touwtechnieken (ingericht bij voldoende vraag)

 

Rotsklimmen

Cursus rotsklimmen.
Deze cursus is gericht op cursisten die na indoor voorklimmen volledig zelfstandig willen leren klimmen op uitgeruste klimmassieven. Ze staat even goed open voor klimmers met ervaring in zaal en/of op de rotsen, die hun touwtechnieken willen uitbreiden (slagen in een eenvoudige toelatingsproef is dan wel vereist).
Als je slaagt in krijg je het Klimveiligheidsbewijs 3


Cursus rotsklimmen voor gevorderden (ingericht bij voldoende vraag)
Je leert je klimstijl verfijnen en technieken om jezelf en je klimpartner uit hachelijke situaties te redden. Deze cursus wordt bij voldoende deelnemers jaarlijks ingericht. Je kan het technisch brevet behalen, nodig voor de VTS cursus initiator sportklimmen.

Klimtraining (ingericht bij voldoende vraag)
Voor gevorderde klimmers (instapniveau 6A) wordt via theorie en praktijk geleerd hoe efficiënt te trainen.  Deze cursusmodule bereidt voor op het ingangsexamen van de VTS opleiding trainer B sportklimmen

Laat een algoritme je tochten niet bepalen. Leer (opnieuw) werken met kaart en kompas : (NATIONAAL )

ACTIVITEITEN

CURSUSSEN

15/01/2024 - 20:00 tot 21/07/2024 - 12:00
17/03/2024 - 09:30 tot 22/09/2024 - 16:30