logo bergstijgers

Lid worden / Verzekering

 

Waarom lid worden ?

  1. Je kan deelnemen aan al onze activiteiten: wandelingen, trektochten, trainingstochten, indoor-klimmen, rotsklimmen, alpinisme, zomerkampen, langlauf, skiën, cursussen … Gratis of zeer betaalbaar.
  2. Elke club organiseert locale activiteiten: clubavonden,  vormingen, feestjes…
  3. Je bent verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen tijdens het uitoefenen van bergsport in clubverband of individueel, wereldwijd. Opgelet : ben je niet bij ons maar bij een andere vereniging verzekerd, dan telt die niet op onze clubactiviteiten (en omgekeerd).    Voor meer info over de polis, klik hier.
  4. Je kan terecht, aan ledenprijs, in onze 100-en Natuurvriendenhuizen wereldwijd.
  5. Onze cursussen leiden je op tot zelfstandige bergsporter (bergwandelaar, rotsklimmer, alpinist…). Deze cursussen bieden je de mogelijkheid een technisch brevet te behalen, nodig voor het volgen van een kaderopleiding bij de Vlaamse trainersschool (VTS) van Sport Vlaanderen.
  6. Je bent lid van een internationale organisatie (Naturfeunde International) met de mogelijkheid om opleidingen en stages te volgen in het buitenland. Internationale contacten en solidariteit zijn onze troef.
  7. Jongeren vanaf 12 jaar zijn welkom bij “Climb”, onze dynamische jongerenwerking met eigen opleidingen en activiteiten.
  8. Wie wil kan ook een EXTRA reisbijstandsverzekering afsluiten bij Ethias, dit voor een jaarpremie van slechts €43,70 € !

 

Hoe lid worden en lid blijven ?

Kijk eerst naar  "zeker van je verzekering" of raadpleeg de polis !

Je wordt lid door de klikken op de afdeling waarvan je lid wenst te worden.

Nieuwe leden kunnen vanaf september al lid worden voor het lopende en het volgende jaar.  In het kader van sportpromotie ben je dan in september/oktober enkel tijdens clubactiviteiten verzekerd.
Vanaf 1 november geldt de verzekering ook in privéverband buiten de clubactiviteiten.
 

- Bergstijgers Brugge
- Bergstijgers Gent
- Bergstijgers Aalst
- Bergstijgers Antwerpen
- Bergstijgers Kempen

BELANGRIJK: vanaf dit werkjaar zal afdeling Brussel zich als werkgroep gedragen binnen afdeling GENT. De leden van Brussel maken zich dus gewoon lid van afdeling GENT. 
Gent doet de administratieve verwerking.
Na versturen komt er een bevestiging in je mailbox met het bedrag en het rekeningnummer waarop je moet storten.
Informeer ook bij je ziekenfonds of je een deel van het lidgeld niet kan recupereren. Hier een beknopt overzicht.

Basis = wandelen, recreatief fietsen, joggen
Outdoor = Basis + kajak, kano, mtb, langlaufen, orientatie en bergwandelen tot niveau T2
Bergsport = Outdoor + muurklimmen, rotsklimmen, bergwandelen vanaf niveau T3, bergbeklimmen, toerskiën, speleo, canyoning, sneeuwschoenwandelen, klettersteig + pisteski/snowboard

Info extra Ethias reisbijstandsverzekering  voor sportactiveiten van BS-leden in het buitenland.

Ook dit jaar bieden we onze leden - met outdoor of bergsportverzekering - een extra reisbijstandsverzekering aan.  Ze kan afgesloten worden per persoon/per dag OF voor een jaar.  Deze verzekering geldt voor sportactiviteiten in het buitenland en op weg van thuis naar de activiteit.
Formulieren dienen RECHTSTREEKS met Ethias afgehandeld te worden. Wij voorzien enkel de info en de nodige documenten.

De formulieren worden rechtstreeks ingediend bij Ethias (mail of post) én de betaling gebeurt ook rechtstreeks aan Ethias .
Een reisbijstandsverzekering op jaarbasis gaat in vanaf de datum dat je de polis afsluit. 
De samenvatting  van de polis vind je terug in het document "zeker van je verzekering" .  De volledige polis kan je opvragen bij Geert. Opgelet : diefstal en verlies van bagage is NIET verzekerd !

Moeilijkheidsgraden  bergwandelen : van T1 naar T6.

De verzekering gaat uit van de moeilijkheidsschaal voor bergwandelen zoals die door de SAC/CAS werd opgesteld.  Denk dus goed na voor je een keuze maakt tussen de twee soorten lidgeld.  Je bent al snel op T3 onderweg ! Dit kan al in bv. de Vogezen.

Lidgeld Outdoor:
Niveau T1
je gaat over gemakkelijke paden die voor iedereen toegankelijk zijn.  Je moet er niets voor kennen en kunnen.

Niveau T2
je volgt een doorlopend pad dat geleidelijk stijgt maar wel steil kan zijn. Vallen is er niet uitgesloten
Voetvastheid en  goede trekkingschoenen heb je wel nodig en je moet over een elementaire kennis van oriëntatie beschikken.

Lidgeld Bergsport :
Niveau T3
meestal is er nog een pad, maar  soms vaag met passages over puinvelden, grashellingen en schrofen.  Je kan onderweg  met delicate passages geconfronteerd worden die eventueel met kabels beveiligd zijn.  Je hebt een goede  kennis van oriëntatie en bergtrekken nodig.

Niveau T4
soms is er geen  pad meer.  Onderweg kom je luchtige passages tegen waar ook klauterpassages kunnen voorkomen. Soms ga je over steile grashellingen.  De route kan over eenvoudige en sneeuwvrije gletsjers lopen.   Je moet in staat zijn om een goede inschatting te maken van het terrein,  vertrouwd zijn met luchtige passages en  zeer goed kunnen oriënteren.  Over een goede fysieke conditie beschikken is absoluut nodig.

Niveau T5
vaak zonder pad en mogelijk  over “ongevaarlijke” gletsjers en firnvelden.  Een luchtig en veeleisend terrein.  Je moet  het terrein feilloos  inschatten, een ruime ervaring in het hooggebergte hebben en ook pikkel en stijgijzers kunnen gebruiken.  Je kan niet zonder “alpiene” basiskennis.

Niveau T6
moeilijke en luchtige passages met klimpassages tot niveau II  Je komt gletsjers en moeilijke schrofen tegen.  Vanaf T5 en zeker bij T6,  bevind je je  in de schemerzone tussen “wandelen” en alpinisme. Terrein dat moeilijker is en met meer risico’s, dan bij de laagste moeilijkheidniveaus in het alpinisme.

In de bijlage "Zeker van je verzekering" (tijdelijk offline) vind je een handig hulpmiddel bij de keuze van de juiste verzekering.

Ongevalsaangifte + medisch attest :
Om vak 2 (clubgegevens) in te vullen neem je contact op met een cluberantwoordelijke (voorzitter, secretaris, bestuurslid ...): wat doen na een ongeval ?