In de basismodule (M1) leer je hoe je een kaart gebruikt en vooral hoe je ze interpreteert.  Je leert omgaan met de legende, de schaal en de hoogtelijnen.  Verder zien we hoe je het kompas als een handig hulpmiddel kan gebruiken.
Het eerste gedeelte kan je als een zelfstandig geheel volgen en het richt zich tot iedereen met belangstelling voor oriëntatie.  Je hoeft niet noodzakelijk een bergtrekker te zijn ! Een meer geavanceerd deel (M2) sluit direct aan op de basismodule.  We gaan dieper in op het werken met kompas : hindernisomschrijving en marsplan komen aan bod.  We zien ook dat  vooral de afgeleide praktische toepassingen nuttig zijn.  Alles wordt tijdens een praktijkweekend op het terrein ingeoefend.

 De volledige cursus oriëntatie vormt de basis voor de cursussen hooggebergtetrekker en alpinist.  Wil je die volgen dan raden we cursus oriëntatie sterk aan !

 Basismodule 1 :

 1. maandag 19 december : Bibliotheek Couwelaar, Te Couwelaarlei 120, 2100 Deurne om 19u30
 2. donderdag 19 januari 2023 : Bibliotheek Couwelaar, Te Couwelaarlei 120, 2100 Deurne om 19u30
 3. zaterdag 28 januari 2023 : van  9 u tot ca. 12u 30 : Bibliotheek Couwelaar,
 4. zaterdag :  13 u 30 tot ca. 17u  Kalmthoutse Heide (ingangDe Vroente)

Module 2 :

 1. zaterdag 28 januari 2023 :  van  ca.13 u tot ca 16 u 30  : Bibliotheek Couwelaar sluit dus direct aan op de les van M1 die om 9 u  begint.
 2. zaterdag 18 februari : 9 u 30 cultuurcentrum O*KA, Kapellensteenweg 234, 2920 Kalmthout en om 13 u 30 Kalmthoutse Heide tot ca. 16u
 3. Praktijkweekend (enkel  M2) :  4 en 5 maart 2023  te Logbiermé, NV-huis Les Gattes.  Aanvang 10 u in het NV-huis.

Nationaal :  een module digitaal navigeren  is gepland in 2024.   Afzonderlijk inschrijven.

PRIJS :

 • Voor de volledige cursus (M1 + M2).   NV leden  :   90,00 €,  t.e.m 25 jaar : 70,00 €
 • Enkel aanvangers niveau (M1)            NV leden : 50,00 €,  t.e.m 25 jaar : 35,00 €*
               * bij aanvang van de cursus

De prijs omvat het cursusgeld, digitale syllabus, een topografische kaart en, als je ook M2 volgt, de overnachting in het NV-huis.

INSCHRIJVEN :  schrijf in met het inschrijvingsformulier  In het keuzemenu "ik volg de cursus in ..." kies je Antwerpen

 Ben je geen lid, dan moet je wel eerst aansluiten bij de De Natuurvrienden.  Dit is ook een verzekeringszaak en zo ben je meteen in orde.  Outdoor of bergsport zijn voor deze cursus niet nodig.

 Inschrijven op  de site via het inschrijvingsformulier en het cursusgeld betalen op  BE45 0010 4658 0789 van Bergstijgers Cursussen, Antwerpen..   Je kan tot 10 dagen voor de aanvang van de cursus inschrijven.  De inschrijving wordt afgesloten als het maximum aantal deelnemers bereikt is.
We sturen geen bevestiging van ontvangst, hoor je niets meer van ons dan ben je ingeschreven en verwachten we je de eerste cursusdag. 

 Lees ook de algemene voorwaarden

 MEEBRENGEN :  Meetlat, schrijfgerief, fijne kleurstiften (rood, groen, blauw, zwart). Een kompas heb je de eerste les nog niet nodig. Wacht dus met de eventuele aankoop.

 CURSUS BERGTREKKER :  Sluit direct aan op deze cursus.  Hiervoor moet zeer goed kunnen omgaan met kaart en kompas.  We raden dan ook aan om de volledige cursus kaart en kompas te volgen.

 LIDGELD :    

 Deelnemers die lid willen worden van de Natuurvrienden en/of Bergstijgers vinden alle info op lid worden .  Doe dit liefst voor het begin
van de cursus.Nieuwe leden kunnen vanaf september al lid worden voor het lopende en het volgende jaar.  In het kader van sportpromotie ben je dan in september/oktober enkel tijdens clubactiviteiten verzekerd.  Vanaf 1 november geldt de verzekering ook in privéverband buiten de clubactiviteiten.

 Wil je de cursus hooggebergtetrekker, alpinist, klettersteig, rotsklimmen of indoor klimmen volgen, dan moet je wel lid zijn van de Bergstijgers met verzekering bergsport.

De locaties :

Bibliotheek Couwelaar.
Cultuurcentrum O*KA : met de trein tot station Kijkuit : O*Ka-Centrum  
Voor  de praktijk in de Kalmthoutse Heide, spreken we af aan de  ingang van het Bijenmuseum. natuureducatiecentrum de vroente
Praktijkweekend  in Logbiermé : het NV- huis  vind je op Les Gattes

Info : dirk.martijn[@]bergstijgers.org