bergstijgers aalst

Ötzi, de ijsman

Datum activiteit: 
dinsdag, 16 mei, 2023
Uren: 
20:00
Omschrijving: 

Op 19 september 1991 vinden twee Duitse wandelaars een ijsmummie in de Ötztaler Alpen. De mummie kreeg de naam Ötzi, naar de plaats waar hij gevonden was.

Wim Van Riet kreeg toen de unieke gelegenheid om mee te helpen aan het onderzoek van Ötzi. Hij mocht Ötzi met nieuwe digitale apparatuur scannen.De man bleek geleefd te hebben in de steentijd.

Wim Van Riet komt zelf een lezing geven over het globale onderzoek over Ötzi. De rode draad van ’t verhaal speelt zich af in de Alpen van Zuid-Tirol.

Ötzi is altijd een dankbaar onderwerp geweest om over te vertellen. Iedereen heeft over hem gehoord, zij het misschien via andere namen zoals: Iceman, Similaun man, Man from Hauslabjoch, Tyrolean Iceman en Hauslabjoch mummy. In Italië zal je al eens meer de naam Mummia del Similaun horen.

Wim  brengt een mooi verhaal, historisch correct, met een vleugje humor.

Tenslotte toont hij nooit gezien beeldmateriaal, nl. de digitale X-ray beelden van het onderzoek – door mezelf genomen en geoptimaliseerd – waarop duidelijk de doodsoorzaak te zien is.

Hij praat over bergbeklimming, afsmeltende gletsjers en vergelijkt het klimaat van 5000 jaar geleden met dat van 30 jaar terug en dat van nu. Het wordt allemaal getoond met film en foto’s

Toegangsprijs  :  5 euro

 

cc deWerf
Molenstraat 51
9300 Aalst
BE