logo bergstijgers

Laat een algoritme je tochten niet bepalen. Leer (opnieuw) werken met kaart en kompas :

Datum cursus: 
vrijdag, 17 november, 2023 - 19:30

GPS en allerhande navigatie app's zijn handige hulpmiddelen bij de voorbereiding van tochten.  En onderweg weet je altijd waar je bent.  Toch als de zaken lopen zoals het moet.
Zeer goed met  een kaart - op papier of digitaal - kunnen omgaan blijft altijd wel de basis voor een goede tocht voorbereiding.  Je beslist nog altijd zelf waar je op tocht gaat en wat voor soort tocht je onderneemt.  De moeilijkheid en mogelijke problemen inschatten daar blijf je zelf voor verantwoordelijk.  En op het terrein moet je flexibel genoeg zijn om, als het moet, direct je route aan te passen.

In de basismodule (M1) leer je hoe je een kaart gebruikt en vooral hoe je ze interpreteert.  Je leert omgaan met de legende, de schaal en de hoogtelijnen.  Verder zien we hoe je het kompas als een handig hulpmiddel kan gebruiken.
Het eerste gedeelte kan je als een zelfstandig geheel volgen en het richt zich tot iedereen met belangstelling voor oriëntatie.  Je hoeft niet noodzakelijk een bergtrekker te zijn !

Een meer geavanceerd deel (M2) sluit direct aan op de basismodule.  We gaan dieper in op het werken met kompas.  Ook dat blijft nodig, een klassiek kompas werkt immers altijd.  Hindernisomschrijving en marsplan komen aan bod.  We zien ook dat  vooral de afgeleide praktische toepassingen nuttig zijn.  Alles wordt tijdens een praktijkweekend op het terrein ingeoefend.

Digitale navigatie. 
Is een aanvullende cursus.  Hier gaan we dieper in op het gebruik van GPS, smartphone en apps.  Let wel, de cursus kaart en kompas blijft steeds de basis.

DATA :
Antwerpen :

Basis (M1) :

 1. 14 december : Bibliotheek Couwelaar, Te Couwelaarlei 120, 2100 Deurne om 19u30
 2.  23 januari 2024 : Bibliotheek Couwelaar, Te Couwelaarlei 120, 2100 Deurne om 19u30
 3.  3 februari van  9 u tot ca. 12u 30 : Bibliotheek Couwelaar,
 4.  : 17 februari van 13 u tot ca. 17u  Kalmthoutse Heide (ingang De Vroente)

Uitbreiding (M2)

 1. 3 februari   van  ca.13 u tot ca 16 u 30  : Bibliotheek Couwelaar sluit dus direct aan op de les van M1 die om 9 u  begint.
 2.  17 februari : 9 u cultuurcentrum O*KA, Kapellensteenweg 234, 2920 Kalmthout en om 13 u  Kalmthoutse Heide tot ca. 16u

Praktijkweekend (enkel  M2) :  23 en 24 maart 2024 te Logbiermé, NV-huis Les Gattes.  Aanvang 10 u in het NV-huis

Info : dirk.martijn[@]bergstijgers.org

Kempen :
Basis (M1)
17 november om 19 u 30 in De Mixx Asbroek 1 te 2230 Herselt.  ( route ) Volgende lessen op  1/12 en 8/12 telkens in de Mixx om 20 u
Praktijk voormiddag te Herselt op 9/12 om 9u.

De uitbreiding (M2)
19 januari 2024 in de Mixx om 20u en praktijk aan de toeristentoren Herentals op 17 februari 9u (ganse dag) 

Praktijkweekend (enkel M2)   : 23 en 24 maart 2024, NV- huis Logbiermé. Aanvang 10 u ( Les Gattes)

Info : veraghtert.eddy[@]telenet.be

Gent/Brugge : info volgt

Basis : (M 1)

Uitbreiding (M2)

Praktijkweekend (enkel M2)
 Weekend van  2024 in NV- huis Les Gattes

info :

Nationaal :
Digitaal navigeren : nog te bepalen.  Afzonderlijk inschrijven.

PRIJS : **

 • Voor de volledige cursus (M1 + M2).   NV leden  :   95,00 €,  t.e.m 25 jaar : 72,00 €*
 • Enkel aanvangers niveau (M1)            NV leden : 52,00 €,  t.e.m 25 jaar : 37,00 €*
               * bij aanvang van de cursus

De prijs omvat het cursusgeld, digitale syllabus, een topografische kaart en, als je ook M2 volgt, de overnachting in het NV-huis. Eten en drinken zijn niet inbegrepen.

** Sociaal tarief mogelijk, neem contact op met de cursusverantwoordelijke

INSCHRIJVEN : het inschrijvingsformulier staat onderaan de pagina

Ben je geen lid, dan moet je wel eerst aansluiten bij de De Natuurvrienden.  Dit is ook een verzekeringszaak en zo ben je meteen in orde.  Outdoor of bergsport zijn voor deze cursus niet nodig.

Inschrijven op  de site via het inschrijvingsformulier en het cursusgeld betalen op  BE45 0010 4658 0789 van Bergstijgers Cursussen, Antwerpen..   Je kan tot 10 dagen voor de aanvang van de cursus inschrijven.  De inschrijving wordt afgesloten als het maximum aantal deelnemers bereikt is.

We sturen geen bevestiging van ontvangst, hoor je niets meer van ons dan ben je ingeschreven en verwachten we je de eerste cursusdag. 

Lees ook de algemene voorwaarden

MEEBRENGEN :  

Meetlat, schrijfgerief, fijne kleurstiften (rood, groen, blauw, zwart). Een kompas heb je de eerste les nog niet nodig. Wacht dus met de eventuele aankoop.

CURSUS HOOGGEBERGTETREKKER :
De cursus gaat door in 2025. Hiervoor moet je zeer goed kunnen omgaan met kaart en kompas.  We raden dan ook aan om de volledige cursus kaart en kompas te volgen.
De stage gaat door in het Zillertal.

LIDGELD :    

Deelnemers die lid willen worden van de Natuurvrienden en/of Bergstijgers vinden alle info op lid worden .  Doe dit liefst voor het begin van de cursus.

Nieuwe leden kunnen vanaf september al lid worden voor het lopende en het volgende jaar.  In het kader van sportpromotie ben je dan in september/oktober enkel tijdens clubactiviteiten verzekerd.
Vanaf 1 november geldt de verzekering ook in privéverband buiten de clubactiviteiten.

Wil je de cursus hooggebergtetrekker, alpinist, klettersteig, rotsklimmen of indoor klimmen volgen, dan moet je wel lid zijn van de Bergstijgers met verzekering bergsport.

Inschrijving Cursus Kaart en Kompas 2023/2024

Persoonlijke gegevens ( * verplicht in te vullen)
Cursus
Varia

Schrijf het cursusgeld over op de rekening rek. BE45 0010 4658 0789 van Bergstijgers Cursussen, Antwerpen  en vermeld duidelijk "kaart en kompas :  Antwerpen; Brugge/Gent of Kempen"