(Dag)natuurwandeling in Kruibeke

Datum activiteit: 
zondag, 12 maart, 2023
Uren: 
09:30
Omschrijving: 

Deze wandeling is geen trainingstocht! De week ervoor en erna zijn er wel trainingstochten.
Met deze wandeling mikken we op die leden die we nooit zien tijdens trainingstochten wegens te zwaar of te lang of gewoon geen zin. We blijven regelmatig staan om een woordje uitleg te geven.
De afstand is max 15km, het tempo is dit van de traagste deelnemer. We eten 's middags onze boterhammen op in een cafeetje. Deze wandeling is ook een gelegenheid voor niet-leden die kennis willen maken. Zij mogen twee keer meewandelen, dan moeten ze wel lidgeld betalen. ( wat sterk verminderd is als je geen bergverzekering neemt )

Het gebied:
Het poldergebied van vroeger, met kreken en landbouwgebied, maakte plaats voor een prachtig natuurgebied, ontstaan na werken in het kader van het Sigmaplan. Dit GOG-GGG, “gecontroleerd overstromingsgebied met gereduceerde getijdenwerking”, zorgt ervoor dat de kans op overstroming vanuit de Schelde nu 5x kleiner is!
Met zijn 600ha is dit het grootste overstromingsgebied van het Sigmaplan. Je vindt er bevers, reeën, ijsvogels, zilverreigers, visarenden...

Praktisch:
We vertrekken aan het Steenplein om 9u30, waar we de waterbus nemen naar Kruibeke.
Daar komen we aan om 9u47. Wie wil kan uiteraard rechtstreeks naar daar komen ( veer Kruibeke aan einde van de Scheldelei ) Er is een ruime parking voor auto's en het veer van Hoboken kan je ook nemen.
We starten in Kortbroek, waar we zeker sporen van bevers zullen vinden, en waar we ook een kijkwand bezoeken.
Wie een verrekijker heeft brengt die best mee!
Vervolgens de buitendijk op tot aan de 'Watervallen van Kruibeke", en langsheen de Barbierbeek en de kreken van Kruibeke en Bazel dwars doorheen het mooie natuurgebied tot het centrum van Bazel.
Reken op zo'n 6-tal km. Draag goede wandelschoenen want zeker na een periode van regen kan het erg modderig zijn!
In Bazel, het 2de mooiste dorp van Oost-Vlaanderen, eten we onze boterhammen op in "De Schuur", een sympathiek cafeetje uitgebaat door de heemkundige kring.
Daarna verkennen we Bazel, met kasteel Wissekerke en het kasteelpark met prachtige oude bomen.
Vanuit Bazel wandelen we via de kreek van Rupelmonde en het beverpad naar Rupelmonde, met zijn unieke getijdenmolen, en waar we nog iets kunnen drinken.
Van daar wandelen we tot het veer “Bazel-Hemiksem”.
In Hemiksem nemen we de waterbus terug naar het Steenplein  Wie startte in Kruibeke kan daar afstappen of 4km langs de buitendijk van Bazel tot Kruibeke wandelen.
Kruibeke-Bazel: 6km
Bazel-Rupelmonde-Bazel: 8km

Laat Peter weten of je meegaat, en waar je vertrekt!

Voor wie het noorden kwijt is, in bijlage een kaartje van het gebied...